Waarom zijn schuine daken beter dan platte daken?

Levensduur van het dak Een andere reden voor de duurzaamheid van schuine daken is dat de verhoogde helling ervoor zorgt dat het dak beter bestand is tegen water, ijs en sneeuw die onmiddellijk van het dak zal afstoten, vergeleken met de lagere helling van platte daken. Hoewel platte daken over het algemeen meer onderhoud en onderhoud vereisen, is dat onderhoud gemakkelijker uit te voeren dan onderhoud aan schuine daken.

Waarom zijn schuine daken beter dan platte daken?

Levensduur van het dak Een andere reden voor de duurzaamheid van schuine daken is dat de verhoogde helling ervoor zorgt dat het dak beter bestand is tegen water, ijs en sneeuw die onmiddellijk van het dak zal afstoten, vergeleken met de lagere helling van platte daken. Hoewel platte daken over het algemeen meer onderhoud en onderhoud vereisen, is dat onderhoud gemakkelijker uit te voeren dan onderhoud aan schuine daken. Ze zijn ook gemakkelijker te inspecteren. Overweeg of de basisstructuur van een plat of schuin dak geschikt is voor uw eigendom.

Een schuin dak zorgt voor meer structuur en stabiliteit dan een plat dak, evenals een uitstekende afwatering in gebieden die veel regen ontvangen. Een plat dak is echter een goedkope en praktische optie voor mensen die in gebieden wonen waar weinig regen valt. Platte daken zijn ook kenmerkend voor modern design, dus als u een eigentijds huis wilt ontwerpen, gebruik dan een plat dak of een schuin dak met een zeer lage helling. De naam plat dak is een beetje misleidend, omdat platte daken eigenlijk een lichte helling hebben om water af te voeren.

Water en sneeuw zitten echter veel vaker op platte daken, waardoor ze vatbaarder zijn voor lekken dan schuine daken, die zwaartekracht aan hun kant hebben. Toch moet een schuin dak goed worden geventileerd om ijsdammen in de winter te voorkomen, en goten op schuine daken moeten worden onderhouden om ervoor te zorgen dat er geen water achteruit komt en op het dak poelt. Hellende daken zijn stabieler dan platte daken tijdens periodes van zware regenval en bieden een veel effectievere afwatering. Het water loopt gemakkelijk en gelijkmatig van een hellend dak af, terwijl op een plat dak water kan ophopen, waardoor structurele druk ontstaat.

Kijk eens naar de tekening van een huis door een kind en hoogstwaarschijnlijk staat er een driehoek bovenop een vierkant die het dak aangeeft. Maar kiezen tussen een schuin dak en een plat dak is geen kinderspel. Er zijn echte voor- en nadelen tussen het schuine dak van een huis en een plat dak. In deze blog wordt ingegaan op de verschillen tussen hellende daken en platte daken.

Lees meer over beide soorten dakstijlen en welke bij uw levensstijl past. Een schuin dak is waarschijnlijk het type dak waar je aan denkt als je aan een typisch huis denkt. Elk dak met een piek en naar beneden helt, wordt beschouwd als een schuin dak. Ze zijn de meest voorkomende dakbedekkingsstijl.

Platte daken gaan niet zo lang mee als schuine daken. Het is een simpele kwestie van natuurkunde. Terwijl water en puin direct van een schuin dak kunnen rollen, verzamelen ze zich bovenop een plat dak. Dat voegt veel stress toe aan de levensduur van het dak, en het betekent dat platte daken tientallen jaren minder meegaan dan hun schuine tegenhangers.

Hoewel hellende daken nog steeds regelmatig moeten worden geïnspecteerd, hebben ze meestal minder structurele problemen dan platte daken. Nadelen van platte of lage hellende daken zijn onder meer problemen met het lokaliseren van lekken, verhoogde kans op lekken, kortere levensduur en duurdere installatiekosten. Schuine daken van verschillende kwaliteiten zijn meestal te vinden op traditionele eengezinswoningen, omdat ze uitstekend werk leveren door water en puin naar beneden en weg van de dakspanen af te voeren. U betaalt echter meer om een plat dak te onderhouden dan een schuin dak, iets om rekening mee te houden als u naar de installatieprijs kijkt.

Het ministerie van Energie classificeert platte daken als koele daken, dit zijn daken met het grootste potentiële reflecterende oppervlak. Het toevoegen van een helling aan een dak verhoogt de enorme hoeveelheid materiaal die nodig is om de dakconstructie te bouwen. Hoewel de esthetiek van het huis essentieel is, moeten huiseigenaren natuurlijk contact opnemen met gekwalificeerde dakaannemers om het beste type dak voor het huis in kwestie te bepalen. Een schuin dak gaat wel 30 tot 50 jaar mee, afhankelijk van het materiaal en het klimaat waarin je leeft.

Een membraansysteem is een dakbedekking die bovenop het dak is geïnstalleerd en die stilstaand water laat weglopen. Thermoplastisch polyolefine (TPO) is een nieuwer rubberen dakbedekkingsmateriaal dat uitstekend werk levert bij het reflecteren van warmte van platte daken. Vanwege de lage helling van het dak lopen platte daken het risico te lekken na regenval of andere neerslag. U moet een professional inhuren om uw dak te installeren, aangezien er verschillende risico's zijn verbonden aan een doe-het-zelf dakinstallatie, van het beschadigen van uw frame tot het verwonden van uzelf.

Huiseigenaren hebben zowel ontwerp- als praktische zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen een schuin dak of een plat dak. De helling is ontworpen om water en vuil op natuurlijke wijze van het dak te laten vallen zonder enige tussenkomst. .

Leave Reply

Required fields are marked *