Hoe noem je een schuin dak?

ZADELDAK Ook bekend als hellend of piekdak, zadeldaken zijn enkele van de meest populaire daken in de VS. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun driehoekige vorm.

Hoe noem je een schuin dak?

ZADELDAK Ook bekend als hellend of piekdak, zadeldaken zijn enkele van de meest populaire daken in de VS. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun driehoekige vorm. De nok is de top waar twee schuine dakdelen samenkomen. Een nokbord maakt deel uit van het frame van een dak en loopt horizontaal langs de top van een schuin dak.

In wezen de ruggengraat van een conventioneel dak met stokframe, is het nokbord ingeklemd tussen de ontmoetingspunten van de dakspanten. Zadeldaken nemen vele vormen aan, waaronder deze L-vorm. Wanneer de plattegrond om een T-vormig huis vraagt, wordt het dak kruisgevel genoemd. Als een van de schuine zijden eindigt in een muur die korter is dan de muur aan de andere kant, is het een zoutkist.

Geloof het of niet, er zijn veel verschillende soorten schuine daken, elk met hun eigen voor- en nadelen. We zullen hier de meest populaire soorten bespreken. Een heupdak is een dak waarvan de uiteinden ook schuin staan. Het geveluiteinde wordt vervangen door een heupuiteinde.

Merk ook op dat een heupdak nog steeds een nok en dakrand heeft (net als alle piekdaken). De dakhelling wordt uitgedrukt als de verhouding tussen de stijging van een dak (verticale afstand) en elke voet van de run (horizontale afstand).

Leave Reply

Required fields are marked *