Is een schuin dak beter dan een plat dak?

Huiseigenaren hebben zowel ontwerp- als praktische zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen een schuin dak of een plat dak. Over het algemeen zijn platte daken echter geschikter voor gebieden die weinig regen krijgen, en hellende daken zijn geschikter voor nattere klimaten vanwege hun vermogen om vochtschade te weerstaan.

Is een schuin dak beter dan een plat dak?

Huiseigenaren hebben zowel ontwerp- als praktische zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen een schuin dak of een plat dak. Over het algemeen zijn platte daken echter geschikter voor gebieden die weinig regen krijgen, en hellende daken zijn geschikter voor nattere klimaten vanwege hun vermogen om vochtschade te weerstaan. Zoals hun namen al aangeven, is een plat dak een plat oppervlak, terwijl een schuin dak schuin of hellend is. Platte daken worden meestal gezien in grootstedelijke gebieden en hedendaagse ontwerpconcepten, terwijl schuine daken meestal bovenop traditionele eengezinswoningen staan.

Ze hebben allebei voor- en nadelen waarmee u rekening moet houden voordat u een beslissing neemt. Kijk eens naar de tekening van een huis van een kind en hoogstwaarschijnlijk is er een driehoek bovenop een vierkant die het dak aangeeft. Maar kiezen tussen een schuin dak en een plat dak is geen kinderspel. Er zijn echte voor- en nadelen tussen het schuine dak van een huis en een plat dak.

Deze blog gaat in op de verschillen tussen schuine daken en platte daken. Lees meer over beide soorten dakstijlen en welke bij uw levensstijl past. Een schuin dak is waarschijnlijk het type dak waar je aan denkt als je aan een typisch huis denkt. Elk dak met een piek en naar beneden helt, wordt beschouwd als een schuin dak.

Ze zijn de meest voorkomende dakbedekkingsstijl. Platte daken gaan niet zo lang mee als schuine daken. Het is een simpele kwestie van natuurkunde. Terwijl water en puin direct van een schuin dak kunnen rollen, verzamelen ze zich bovenop een plat dak.

Dat voegt veel stress toe aan de levensduur van het dak, en het betekent dat platte daken tientallen jaren minder meegaan dan hun schuine tegenhangers. Hellende daken zijn stabieler dan platte daken tijdens periodes van zware regenval en bieden een veel effectievere afwatering. Het water loopt gemakkelijk en gelijkmatig van een hellend dak af, terwijl op een plat dak water kan ophopen, waardoor structurele druk ontstaat. Platte daken kosten minder in zowel materialen als installatie dan hellende daken.

U betaalt echter meer om een plat dak te onderhouden dan een schuin dak, iets om rekening mee te houden als u naar de installatieprijs kijkt. Het toevoegen van een helling aan een dak verhoogt de enorme hoeveelheid materiaal die nodig is om de dakconstructie te bouwen. Dit betekent dat kleinere gebouwen vaker wel dan niet een betere kandidaat zijn voor schuine daken en dat zeer grote gebouwen een betere kandidaat zijn voor platte daken. Het kiezen van een betrouwbaar bedrijf om het platte dak te isoleren, zal resulteren in een grotere energie-efficiëntie, een langere levensduur van het dak en comfortabele temperaturen in het pand.

U moet een professional inhuren om uw dak te installeren, aangezien er verschillende risico's zijn verbonden aan een doe-het-zelf-dakinstallatie, van het beschadigen van uw frame tot het verwonden van uzelf. Omdat schuine daken niet zo gemakkelijk water verzamelen als platte daken, hebben ze meestal minder onderhoud nodig gedurende hun levensduur. Een schuin dak gaat wel 30 tot 50 jaar mee, afhankelijk van het materiaal en het klimaat waarin je leeft. Commerciële daken zouden een enorme en onpraktische piek of een reeks pieken vereisen, vanwege de enorme omvang van het dak.

Thermoplastisch polyolefine (TPO) is een nieuwer rubberen dakbedekkingsmateriaal dat uitstekend werk levert bij het reflecteren van warmte van platte daken. Aan de andere kant kunnen schuine daken met correct geïnstalleerde asfaltshingles van hoge kwaliteit langer meegaan, tussen de 15 en 20 jaar. Een enorm commercieel gebouw met een schuin of schuin dak is onnodig duur en moeilijk te beheren, en vereist speciale engineering om het structurele gewicht, de afvoer en HVAC-apparatuur op te vangen. Platte daken zijn precies hoe ze klinken - een dakbedekkingsstijl die plat is in plaats van een piek.

Als u onderhoud of reparaties aan uw dak nodig heeft, doe uw onderzoek om ervoor te zorgen dat het dakbedekkingsbedrijf een solide staat van dienst heeft met uw type dak en dat ze zijn uitgerust om zowel kleine reparaties als vervangingen uit te voeren. Reliable Roofing is niet alleen lid van de National Roofing Contractors Association, maar heeft ook een vergunning, gebonden en verzekerd om klanten maximale gemoedsrust te bieden.

Leave Reply

Required fields are marked *